Nu är skörden verkligen i full gång. Här i veckan skördade jag den vackra majrovan på bilden. Först hade jag tänkt riva ner den i fyllningen till en gratinerad squash, men den var så god att jag bara strimlade den och serverade den rå som tillbehör. Underbart.
I år försöker jag styckesfrysa så mycket som möjligt. Sockerärterna har jag snabbförvällt och sen fryst ned utspridda och därefter lagt i påsar. På så sätt kan man ta fram precis det antal man vill ha. Även en del mangold har jag styckesfryst, det är de som syns på bilden. Jag förvällde varje blad ca 40 sekunder och sen rullade jag ihop dem, lät dem svalna och frös in dem. När de var frysta flyttade jag dem till en plastpåse i frysen. Det blir perfekt att ta fram ett eller två blad och lägga i matlådorna i vinter. Jag har också fryst in mangold i 200-gramsportioner för att ha i lasagne.
Jag har haft lite problem med pollineringen på squashen på sistone. Många fruktämnen har skrumpnat bort och inte blivit nåt. Den ni ser på bilden växte trots allt till sig, men den skrumpna änden antyder att pollineringen inte varit riktigt tillräcklig. Jag har inte hållit räkningen på hur många squash vi skördat i år, men jag skulle tro att vi snart är uppe i 10 st. Och fler är på gång. Smarrigt! Jag tror jag ska koka ratatouille och frysa in om vi inte hinner äta allt. Fast ofta ger vi bort överskottet till grannar och släktingar, det är alltid en uppskattad present.
Idag skördade vi också de två första plantorna av komatsuna och hade i en wok. Tyvärr hann jag inte ta nån bild på den. Men den var mycket god, kan jag meddela. Det är en gröda som kommer bli en klassiker här i radhusträdgården.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Smart idé med mangoldbladen *antecknar i huvudet*
SvaraRadera